Nieuwsbericht

Oud-medewerkers de Blokhuispoort gezocht

Museum Blokhuispoort is op zoek naar oud-medewerkers van de Blokhuispoort in Leeuwarden. De redactie verzamelt verhalen en anekdotes voor een boek over deze voormalige gevangenis. Heb je er gewerkt, of ken je mensen die dat hebben gedaan? Laat het ons weten. Willem Helfrich, Sylvia Beers en Feike Rienstra vormen het dagelijks bestuur van de stichting Blokhuispoort en zij beheren samen met nog tien vrijwilligers het gevangenismuseum in Leeuwarden. Zij zijn op zoek naar verhalen en anekdotes die niet verloren mogen gaan, maar die kunnen worden opgenomen in het boek ‘Bijzondere gebeurtenissen uit de Blokhuispoort’. Reacties kunt u sturen naar redactie@blokhuispoort.com

Sluiting

De gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden sloot in 2007, nadat was geconstateerd dat het niet voldeed niet aan de strengere veiligheidseisen die voor gevangenissen gelden na de Schipholbrand. Sinds 2008 is het complex in gebruik als cultureel bedrijven centrum. Het gevangenismuseum is gehuisvest in het alcovengebouw dat dienst heeft gedaan als een bijzondere strafgevangenis. Verder hebben ruim 120 startende bedrijfjes in de cultuursector hun onderkomen in het grote complex gevonden.

Op het terrein van De Blokhuispoort stond een Blokhuis dat begin 1500 is gebouwd door de hertog van Saksen, de toenmalige heerser over Friesland. Het werd als fort gebouwd en is door de eeuwen heen onder meer door de overheersende Spanjaarden en Duitsers als gevangenis en fort gebruikt. De huidige gebouwen zijn zo'n 135 jaar oud.

Meer informatie Blokhuispoort gevangenismuseum website