In het najaar komt het derdeboek “Drachten mensen door de tijd” van Douwe de Graaf uit. Het beschrijft een groot aantal bekende en interesante personen en families vanaf 1800 tot rond 1970. Het boek heeft ca. 200 blz., is rij geillustreerd en gaat Euro 24,90 in de boekhandel kosten. Het wordt uitgegeven door Uitgeverij Banda in Kollum.

Korte beschrijving:

Wie waren de vroegere inwoners van Drachten, hoe leefden ze? Hoe ontwikkelde Drachten zich in de loop van de tijd van een veenkolonie tot een bloeiend dorp? Op welke wijze droegen de inwoners bij aan deze groei? Wat waren de verschillen tussen rijk en arm? Vragen waarop de schrijver in dit boek een antwoord probeert te vinden.

Hij neemt u mee op een reis door de tijd waarbij door de beschrijving van bijzondere Drachtsters vooral de recente geschiedenis wordt verteld. Hij brengt u in contact met bijvoorbeeld Pieter Klazes Pel die eerst arts en later ontginner was en daarmee veel arme Drachtsters een inkomen verschafte. Maar ook met Jan Grupstra, de petroleumventer ‘Swarte Jan’, waarvan de grootvader een vrijgekochte slaaf uit Afrika was. Of de bakkersfamilie Van der Mei waarvan vier broers bakkers werden. Het leven van de Drachtster deugniet Fokke Luut waarover de wonderlijkste verhalen de ronde deden en jammerlijk in de sluis in het centrum van Drachten verdronk, wordt uitvoerig beschreven. En natuurlijk de Drachtster straatmuzikant Freerk de Jong, alias Peije Rasp, waarvoor een standbeeld werd opgericht. Ook het levensverhaal van de joodse, vellenkoopman Mosie van Leer en de afschuwelijke tragedie van de joodse familie Turksma die allen in de oorlog zijn omgekomen. En wat dacht u van sigarenhandelaar en toneelspeler Dik Modderman die een speciale band met de troubadour Jan de Roos had. En niet te vergeten de legendarische Zweitze de Wit, beheerder van de vuilnisbelt, die met zijn vrouw Auk en dertien kinderen in een skûtsje woonde.

Het laatste hoofdstuk gaat over het gebruik van bijnamen, schimpnamen zoals u wilt, in Drachten. De reden voor het geven van een bijnaam wordt in het kort besproken. Van een vijftigtal bijnamen wordt de oorsprong verklaard.